1959 Ford Galaxie 500

1959 Ford Galaxie 500
Rok výroby
1959
Výrobce
Ford
Model
Galaxie 500
Najeto
66800 mil
Převodovka
automatická
Motor
292 V8
Objem motoru
4900 ccm

Tato Galaxie byla zakoupena v prosinci 1959 u dealera Sharp Ford v Pulaski v Tennessee. Dealer stále funguje a pořád prodává Fordy (což není běžné, mnoho tradičních prodejců se přeorientovalo na asijské automobily) . V Pulaski u prvních majitelů zůstala až do začátku roku 2010, kdy se přestěhovala do Jacksonville na Floridě. Tady jsem ji také objevil. Pár dní jsem s ní i jezdil a všude kde se objevila, budila zaslouženou pozornost. Auto má najeto necelých 67 tisíc mil a je v nádherném původním stavu. K autu se dochovala i historická dokumentace.

Karoserie

Karosérie je ve vynikajícím původním stavu včetně 100% laku. Auto nebylo nikdy bourané a vše krásně lícuje. Dvoubarevný lak (kombinace Wedgewood Blue/Colonial White) je vzhledem ke svému stáří 51 let v nadprůměrném stavu, ale pochopitělně naleznete místa, kde jsou léta poznat - místama je lak tenší, místama jsou vidět drobné prasklinky v laku, celkově je ale velmi pěkný. Všechny chromy, odznáčky i lišty jsou velmi pěkné a bez jediného šrámu, kompletní a nic nechybí. Pouze pár zetalových detailů má na sobě obvyklé puchýřky. Koroze je naprosto minimální, pouze drobně na spodku předního blatníku. Okna jsou bez poškrábaní a prasklin. Zavazadlový prostor je jako nový s kompletním příslušenstvím.

Interiér

Interiér je ve vynikajícím původním stavu s minimem opotřebení. Na přední lavici je drobná trhlinka. Na zadní lavici je stále ochranná fólie z výroby, takže po případném odstranění bude lavice jako nová. Boční panely i stropní výplň jsou bez jediného poškození. Palubní deska je bez poškození a zachovalá, kromě hodin je vše funkční. Koberec je bez trhlin,  místně barevně vyšisovaný.

Technický stav

Motoricky je auto ve velmi dobrém stavu, motor běží potichu, nekouří, snadno startuje, 2stupňový automat Ford-O-Matic řadí hladce. Při brždění táhne mírně ke straně, jinak nevyžaduje žádné větší investice.

Barevné sladění bílomodré karoserie a bílomodrého interiéru je excelentní a spolu se stavem dělá z Forda zajímavý sběrateský kousek. Kolik aut z padesátých let zůstalo zachováno v takovémto původním stavu? Toto je jedno z nich a je radost se v něm projíždět nebo se jen dívat a nasávat atmosféru té doby.